Sågfisken

Idag har begreppet vegetarian diskuterats. Emma avslöjade att hon under några år var vegetarian och då åt mycket sågfisk.

-Finns det en fisk som heter sågfisk? Menar du inte svärdfisk?
-Nej, sågfisk..har ni inte kollat på Bamse? Han har ju en sågfisk...

Det visade sig mycket riktigt att det inte bara var sagofiguren Bamse som hade en sågfisk. Den existerar i verkligheten. Kolla bara här. 


Sågfiskar (Pristiformes) är en fiskordning, som tillhör överordningen rockor. Endast en familj med samma namn på svenska och det vetenskapliga namnet Pristidae ingår i ordningen. Sju arter är kända, varav sex tillhör släktet Pristis. En art, Anoxypristis cuspidata, räknas till ett eget släkte. Alla är starkt hotade, främst av överfiske på grund av sitt eftertraktade kött, sitt värde som souvenirer eller status som trofeér, och uppförda på IUCN:s lista över hotade arter. De anses alla som akut hotade.

Fil:Sawshark seen from Underwater Tunnel Atlantis.jpg

Jag som trodde Bamse var en påhittad saga...någon som vet vart mat- och sovklockan går att köpa? Eller dunderhonungen..?


Uppfinnare

Det finns olika typer av klappmelodier. Både negativa och positiva. Antingen så hejar man på ett lag, då klappar man på ett visst sätt. Den ena går ba ba bababa babababa baba  och den andra är den helt vanliga klappen. Men sedan finns det negativa och hetsande klappandet. Den är som vanliga klappen fast dubbel hasighet. Det kan man använda när man ogillar ett lag. Frågan är, vem har fått den stora fördelaktigheten att besluta vilket klapp som anses passande i en viss situation? Hur som helst måste den personen, och i mina ögon även uppfinnaren, vara stenrik.


RSS 2.0